Våra inre DEMONER konfronterar oss med vår bild av den vi är. Därför vi har förpassat dem långt nere i oss, så vi inte kan se dem. Därnere bor de, i en mörk och tumultartad undervärld, som vi helst inte vill veta något av. Men om vi vågar ta möta dem, öga mot öga, så kan de bli kraftfulla allierade i vårt skådespelar-arbete.

Den här kursen handlar om en metod för att använda DEMONERNA i vårt skådespelar-arbete. Vi går ner i de djupa, mörka skrymslena av vårt inre för att hämta upp dessa begravda delar av oss till ljuset. Grunden i metoden kommer från  Stanislavskij, hjärtat finns i Chubbuck-tekniken (Ivana Chubbuck ”The Power of the Actor”), och inspirationskällan är arvet efter psykoanalytikern Carl Jung.  

På kursen gör vi övningar för att möta våra DEMONER, bli vän med dem och ta dem med i vårt arbete med scener från tv, filmer och teater. Så kan vi skapa moderna, komplexa och mycket äkta karaktärer med stor kreativ potential och stark lyskraft.  

Vi börjar kursen en dag online för att upptäcka de grundläggande drivkrafterna i scenerna och i oss själva. En vecka senare träffas vi i levande livet tre dagar i Falkenberg. Där skriver vi flödesdagböcker på morgnarna, drömmer om nätterna och arbetar med scener och övningar på dagarna. Du kommer att få möta en eller flera av dina DEMONER, ge den ett namn och ett eget liv, locka den till att spela din scen – och hjälpa dig att nå ditt mål.

Arbetet är såväl analytiskt, som emotionellt, fysiskt och intuitivt och du får använda dig av hela din kapacitet som skådespelare och människa. Det kan vara en mycket omvälvande process – men också en som ger tusenfalt igen. 

Arbetsspråket på den här kursen är svenska. Om du t.ex. är från Norge och vill vara med är du välkommen att arbeta på norska.

 

 

ATT ARBETA MED DEMONER
DEMONER har funnits i så gott som alla kulturer världen över genom historien. Begreppet populariserades i västvärlden på 1900-talet av psykoanalytikern Carl Jung, som kallade det för ”skuggan”. Enkelt uttryckt är våra DEMONER allt det som vi inte vill veta att vi är, och som vi därför ansträngt oss för att dölja och förneka. Så har vi skyfflat ner det i vårt undermedvetna – både de mörka sidorna av oss – som skam, rädslor, tidigare trauma och besvikelser , och de ljusa – som vår stora styrka, möjlighet till framgång och skönhet. Därnere bor de, dessa DEMONER, som faktiskt kan bli mäktiga kraftkällor för vår kreativitet – om vi vågar öppna upp för dem. Då kan de ge oss nya dimensioner, lösa upp blockeringar och få oss att se vår konstnärliga gärning i ett nytt ljus.

 

PROCESSEN
FÖRBERED DIG – Först får du en scen och en scenpartner. Du ser filmen, tv-serien eller läser manuset som scenen är hämtad från. Du arbetar med scenen enligt de texter och övningar som finns i kurskompendiet som du får vid samma tillfälle. Du börjar repetera med din scenpartner – online eller i levande livet.

GÖR GRUNDJOBBET
Vi träffas online tillsammans under en dag för att staka ut riktningen. Då går vi igenom din karaktärs grundläggande drivkrafter, behov och drömmar. Resan ner i det undermedvetna tar sin början. 

FORTSÄTT NEDSTIGNINGEN – Några dagar senare träffas du, din scenpartner och jag online i en enskild session för att mer i detalj gå igenom hur scenen och karaktären handlar om just dig och ditt liv. Du går djupare ner.

MÖT DINA DEMONER – Under tre dagar i Falkenberg möter du dina DEMONER, gör dem till dina vänner och använder dem i ditt scenarbete. Du får göra övningar som tar fram dessa delar inom dig, som du har begravt djupt inne i dig. Och du får dem att hjälpa dig att nå dina mål och förverkliga dina drömmar. Lite som i den alkemiska processen att förvandla skit till guld. 

PLATS:
ABF Falkenberg, Lasarettsgatan 11, 311 37 Falkenberg + online. 

TIDER:
16 februari – Du får information om din scen och scenpartner via email och börjar ditt förberedelsearbete.
4 mars – 10.00-15.00 ONLINE tillsammans med alla deltagare för att göra grundjobbet.
5-8 mars – En 45 minuters session med din scenpartner och Elisabet för att gå djupare.
10-11-12 mars – 9.00-17.00 – Möt dina DEMONER, alla tre dagarna i Falkenberg. 

 

ANSÖKAN OCH KOSTNAD
Kostnad: 4.250 kr ( 3.400 kr + 25 % moms). Möjlighet till avbetalning finns.
Ansök med showreel eller CV/foto till ansok@elisabetsevholt.com

 

Vill du veta mer? Skriv till elisabet@elisabetsevholt.com

 

 

 

The key is inside you – together we will find it.