Våra inre DEMONER konfronterar oss med våra föreställningar om vilka vi är. Därför har vi förpassat dem långt ner inne i oss, så vi inte kan se dem. Därnere bor de, i en mörk och tumultartad undervärld, som vi helst inte vill veta något av. Men om vi vågar möta dessa DEMONER öga mot öga kan de bli kraftfulla vänner till oss och till vårt skådespeleri.

Den här kursen handlar om en metod för att använda våra DEMONER i karaktärsarbetet. Vi går ner i de mörkaste skrymslena av vårt inre för att hämta djupt begravda delar av oss upp till ljuset. Metodens grund kommer från Stanislavskij, hjärtat finns i Chubbuck-tekniken (Ivana Chubbuck ”The Power of the Actor”), och en stor inspirationskälla är psykoanalytikern Carl Jung.   

På kursen gör vi övningar för att möta våra DEMONER, bli vän med dem och ta dem med i vårt arbete med scenerna. Så kan vi skapa moderna, komplexa och mycket äkta karaktärer med stor kreativ potential och stark lyskraft.

Vi börjar kursen online under en dag för att upptäcka de grundläggande drivkrafterna i de scener vi ska arbeta med – och i oss själva. En vecka senare träffas vi, i levande livet, under tre dagar på Torshovsloftet i Oslo. Där skriver vi flödesdagböcker på morgnarna, drömmer om nätterna och arbetar med scener och övningar på dagarna. Du får möta en eller flera av dina DEMONER, ge den ett namn och ett eget liv, låta den spela din scen – och hjälpa dig att nå ditt mål.

Arbetet är såväl analytiskt, som emotionellt, fysiskt och intuitivt och du får använda dig av hela din kapacitet som skådespelare och människa. Det kan vara en mycket omvälvande process – men också en som ger tusenfalt igen.

Vi arbetar på norska och svenska, som det faller sig!

VAD ÄR EN DEMON?
DEMONER har funnits i så gott som alla kulturer världen över genom historien. Begreppet populariserades i västvärlden på 1900-talet av psykoanalytikern Carl Jung, som kallade det för ”skuggan”. Enkelt uttryckt är våra DEMONER allt det som vi inte vill vara, och som vi därför ansträngt oss för att dölja och förneka. Så har vi skyfflat ner det i vårt undermedvetna – både de mörka sidorna av oss, som skam, rädslor, tidigare trauman och besvikelser och de ljusa, som vår stora styrka, vår möjlighet till framgång och skönhet. Därnere bor de, dessa DEMONER, som faktiskt kan bli mäktiga kraftkällor för vår kreativitet – om vi vågar öppna oss för dem. Då kan de ge oss nya dimensioner, lösa upp blockeringar och få oss att se vår konstnärliga gärning i ett helt nytt ljus.

PROCESSEN

FÖRBERED DIG
Först får du en scen och en scenpartner. Du ser filmen, tv-serien eller läser manuset som scenen är hämtad ifrån. Du arbetar med scenen enligt de texter och övningar som finns i kurskompendiet, som du får vid samma tillfälle. Du börjar repetera med din scenpartner – online eller i levande livet. 

GÖR GRUNDJOBBET
Vi träffas tillsammans online under en dag och då går vi igenom din karaktärs grundläggande drivkrafter, behov och drömmar, och hur det handlar om dig. Resan ner i det undermedvetna tar sin början. 

FORTSÄTT NEDSTIGNINGEN
Några dagar senare träffas du, din scenpartner och jag online i en enskild session för att i detalj gå igenom hur scenen och karaktären handlar om just dig och ditt liv.

MÖT DINA DEMONER
Under tre dagar på Torshovsloftet möter du dina DEMONER, gör dem till dina vänner och använder dem i ditt scenarbete. Du får göra övningar som tar fram dessa delar som du har begravt så djupt inne i dig -och du får dem att hjälpa dig att nå dina mål och förverkliga dina drömmar. Lite som i den alkemiska processen att förvandla skit till guld. 

PLATS
Torshovsloftet, Vogts gate 64, Oslo + online.

TIDER
15 augusti – Du får information om din scen och scenpartner via email och börjar ditt förberedelsearbete.
31 augusti – 10.00-15.00 ONLINE tillsammans med alla deltagare för att göra grundjobbet.
1-4 september – En 45 minuters session vid ett tillfälle med din scenpartner och Elisabet för att gå djupare in i arbetet.
6-7-8 september – 9.00-17.00 – Möt dina DEMONER, alla tre dagarna på Torshovsloftet i Oslo. 

ANSÖKAN OCH KOSTNAD
Kostnad: 3.550 NOK. Det går bra att delbetala.
Ansök med showreel eller CV/foto till angelika@elisabetsevholt.com
Sista ansökningsdag: 14 juli. 

Vill du veta mer? Skriv till elisabet@elisabetsevholt.com

                      The key is inside you – together we will find it.