Vi ska arbeta med en metod för att använda våra inre DEMONER för att skapa karaktärer för film, tv och teater. Vi går ner i de mörkaste skrymslena av vårt inre och hämtar upp delar aav som vi begravt djupt nere upp till ljuset. Metodens grund är Stanislavskij, hjärtat finns i Chubbuck-tekniken (Ivana Chubbuck ”The Power of the Actor”), och en stor inspirationskälla är psykoanalytikern Carl Jung.  

På kursen gör vi övningar för att möta våra inre DEMONER, bli vän med dem och ta dem med i vårt arbete med scenerna. Så kan vi skapa moderna, komplexa och mycket äkta karaktärer med stor kreativ potential och stark lyskraft.  

Vi börjar kursen online under en dag för att upptäcka de grundläggande drivkrafterna i de scener vi ska arbeta med – och i oss själva. En vecka senare träffas vi, i levande livet, under tre dagar på Birkagården i Stockholm. Där skriver vi flödesdagböcker på morgnarna, drömmer om nätterna och arbetar med scener och övningar på dagarna. Du får möta en eller flera av dina DEMONER, ge dem ett namn och ett eget liv, låta dem guida dig genom din scen – och hjälpa dig att nå ditt mål.

Arbetet är såväl analytiskt, som emotionellt, fysiskt och intuitivt och du får använda dig av hela din kapacitet som skådespelare och människa. Det kan vara en mycket omvälvande process – men också en som ger tusenfalt igen. 

VAD ÄR DEMONER?
Våra inre DEMONER konfronterar oss med vår föreställning av vem vi är. Därför vi har förpassat dem långt ner inne i oss, så vi inte kan se dem. Därnere bor de, i en mörk och tumultartad undervärld, som vi helst inte vill veta något av. Men om vi vågar ta möta dessa DEMONER öga mot öga kan de bli kraftfulla vänner till oss och till vårt skådespelar-arbete.

DEMONER har funnits i så gott som alla kulturer världen över genom historien. Begreppet populariserades i västvärlden på 1900-talet av psykoanalytikern Carl Jung, som kallade det för ”skuggan”. Enkelt uttryckt är våra DEMONER allt det som vi inte vill vara, och som vi därför ansträngt oss för att dölja och förneka. Så har vi skyfflat ner det i vårt undermedvetna – både de mörka sidorna av oss, som skam, rädslor, tidigare trauman och besvikelser och de ljusa, som vår stora styrka, vår möjlighet till framgång och skönhet. Därnere bor de, dessa DEMONER, som faktiskt kan bli mäktiga kraftkällor för vår kreativitet – om vi vågar öppna oss för dem. Då kan de ge oss nya dimensioner, lösa upp blockeringar och få oss att se vår konstnärliga gärning i ett helt nytt ljus.

PROCESSEN

FÖRBERED DIG 
Först får du en scen från en film, tv-serier eller teaterpjäs.och en scenpartner via mail. Du ser filmen, tv-serien eller läser manuset. Du arbetar med scenen enligt de texter och övningar som finns i kurskompendiet, som du får vid samma tillfälle som scenen. Du börjar repetera med din scenpartner – online eller i levande livet.

GÖR GRUNDJOBBET 
Vi träffas allesammans tillsammans online under en dag och går vi igenom din karaktärs grundläggande drivkrafter, behov och drömmar, och hur det handlar om dig. Resan ner i det undermedvetna tar sin början.

FORTSÄTT NEDSTIGNINGEN 
Några dagar senare träffas du, din scenpartner och jag online i en enskild session för att i detalj gå igenom hur scenen och karaktären handlar om just dig och ditt liv. 

MÖT DINA DEMONER 
Under tre dagar på Birkagården i Vasastan möter du dina DEMONER, blir vän med dem och använder dem i ditt scenarbete. Du får göra övningar som tar fram dessa delar som du har begravt så djupt inne i dig -och du får dem att hjälpa dig att nå dina mål och förverkliga dina drömmar. Lite som i den alkemiska processen att förvandla skit till guld. 

OBS! Att alla övningar som görs på kursen bygger på varandra och du måste kunna närvara alla datumen för att få en plats på kursen.

PLATS
Birkagården, Ateljén, Karlbergsvägen 86B, 113 35 Stockholm + online.

TIDER
10 oktober – Du får information om din scen och scenpartner via email och börjar ditt förberedelsearbete.
26 oktober – 10.00-15.00 ONLINE tillsammans med alla deltagare för att göra grundjobbet.
27 oktober- 30 oktober – En 45 minuters session vid ett tillfälle tillsammans med din scenpartner och Elisabet för att gå djupare in i arbetet.
1-2-3 november – 9.00-17.00 – Möt dina DEMONER, alla tre dagarna på Birkagården i Vasastan

ANSÖKAN OCH KOSTNAD
Kostnad: 4.975 kr ( 3.980 kr. Det går bra att delbetala. )
Ansök med showreel eller CV/foto till ansok@elisabetsevholt.com
Sista ansökningsdag: 16 september

Vill du veta mer? Skriv till elisabet@elisabetsevholt.com

                                            The key is inside you – together we will find it.