DEMONER, DRÖMMAR OCH DRIVKRAFTER

På denna kurs kommer du att möta dina inre DEMONER, och de ger dig nya perspektiv på vem du är som konstnär och människa. Du besöker ditt undermedvetna och undersöker dina DRÖMMAR, och i detta inre landskap kan din kreativitet få tillgång till nya vägar till att växa och blomstra. Du får kontakt med dina DRIVKRAFTER, och då hittar du nyckeln till att vara dig själv och blir levande på scen och framför kameran.

Du konfronteras med din bild av vem du är och får nya perspektiv på dig själv som skådespelare och konstnär. Grunden för metoden kommer från Stanislavskij, hjärtat finns i Chubbuck-tekniken (Ivana Chubbuck ”The Power of the Actor”), och den stora inspirationskällan är arvet efter psykoanalytikern Carl Jung. 

Arbetet utgår från scener från filmer, tv-serier och teaterpjäser. Du arbetar med en scen och en eller två scenpartner(s) som du får via mail tre veckor innan kursen. Du förbereder dig för kursen genom att göra övningar som du får via via en video-instruktion två veckor innan, repetera med din scenpartner och har en 45 minuter lång online-session tillsammans med din scenpartner och Elisabet. Då går vi genom de grundläggande drivkrafterna i din scen och hur detta handlar om dig.

En vecka efter det ses vi i Falkenberg för att arbeta tillsammans i fem dagar. Där skriver vi flödesdagböcker på morgnarna, drömmer på nätterna och gör scenarbete och övningar på dagarna. Du kommer att få möta minst en av dina demoner, ge den ett namn och ett eget liv, locka ut den till att spela din scen – och hjälpa dig att nå ditt mål.

Arbetet är såväl analytiskt, som emotionellt, fysiskt och intuitivt och du får använda dig av hela din kapacitet som skådespelare och människa. Det kan vara en mycket omvälvande process -men också en som ger tusenfalt igen.

Du kan läsa mer om Chubbuck-tekniken här: www.ivanachubbuck.com Läs också gärna första delen av ”The Power of the Actor” av Ivana Chubbuck som förberedelse till sommarkursen.

Elisabet Sevholt håller kurser och workshops i Skandinavien och Europa, och har coachat 100-tals skådespelare för film, TV och teater, både i Sverige och internationellt. Hon är ackrediterad Chubbuck-teknik lärare sedan 2008 och har undervisat vid teaterskolor som Oxford School of Drama, Lee Strasberg Theatre Institute och håller massor av kurser. Läs mer om Elisabet på www.elisabetsevholt.com. Detta blir 10:e året som Elisabet arrangerar Sommarkurserna i Falkenberg.

ATT ARBETA MED DEMONER
DEMONER har funnits i så gott som alla kulturer världen över genom historien. Begreppet populariserades i västvärlden på 1900-talet av psykoanalytikern Carl Jung, som kallade det för ”vår skuggsida”. Enkelt uttryckt är våra DEMONER allt det inom oss som vi inte vill veta att vi är, och som vi ansträngt oss att dölja och förneka. På så sätt har vi skyfflat det djupt ner i vårt undermedvetna – både de mörka sidorna av oss som skam, rädsla, tidigare trauman och besvikelser och de ljusa, som kraftfullhet, möjlighet till framgång och ljus. Nedtryckta längst ner hos oss bor dessa DEMONER, som faktiskt kan bli mäktiga kraftkällor för vår kreativitet om vi tillåter det. Om vi vågar öppna upp för att möta dem kan de ge oss nya dimensioner, lösa upp blockeringar och få oss att se vår konstnärliga gärning i ett nytt ljus.

ARBETSPROCESSEN

FÖRBEREDELSER
A. Du får en scen och en eller två scenpartners. Du ser filmen, tv-serien eller läser manuset som scenen är hämtad ifrån. Du börjar arbeta med scenen enligt de texter och övningar, som finns i det kurskompendium du får vid samma tillfälle. Du börjar repetera med din scenpartner – online eller i levande livet.

B. Du får en video-instruktion med övningar för att staka ut riktlinjrna.Resan ner i det undermedvetna tar sin början.

C. Nu träffar du din(a) scenpartner(s) och mig online i en 45 minuter lång enskild session. Vi går igenom din karaktärs grundläggande drivkrafter, behov och drömmar. Liksom hur scenen och karaktären handlar om just dig och ditt liv.

I FALKENBERG
Fem dagar. Du möter dina DEMONER, blir vän med dem och använder dem till din karaktär och scen. Du får göra olika typer av skriv-övningar och fysiska övningar, som tar fram sidor i dig som du har begravt långt, långt ner inne i dig. Dessa sidor kommer att hjälpa dig att nå dina mål och förverkliga dina drömmar. Som i den alkemiska processen att göra skräp till guld.

PLATS
ABF Falkenberg, Lasarettsgatan 11, 311 37 Falkenberg och online.

TIDER
17 juni – Du får din scen och scenpartner och börjar förberedelsearbetet.
24 juni – Du får en video-film med instruktioner och övningar inför kursen.
29-30 juni – ett tillfälle med en 45 minuters session med din scenpartner och Elisabet för att gå igenom grunden i scenen.
8-12 juli – 9.00-17.00 alla fem dagarna, alla tillsammans i Falkenberg.

ANSÖKAN OCH KOSTNAD
Kostnad: 5.550 kr ( 4.440 kr + 25 % moms). Det finns möjlighet att delbetala.
Ansök med showreel eller CV+foto till angelika@elisabetsevholt.com

Kursen är fullbokad. Skriv till angelika@elisabetsevholt.com om du vill stå på väntelistan.